Zbog surovih zahteva filmske elite, glumica je promenila lični opis

Rene Zelveger je bila slatka glumica, idealna za ulogu debeljuškaste Bridžet Džouns, jer je dočarala svu njenu energiju i nesavršenosti na dopadljiv način. Malo smotana, ali spontana, duhovita i posebna, Bridžet Džouns je za većinu nas bila Rene Zelveger. I obrnuto.

Međutim, Bridžet je odrasla, postala zrelija i… starija. Isto to se dogodilo i sa Rene. Ali, više ne možemo da prihvatimo da je to „ona“ Bridžet. Zbog čega?

Sve je krenulo od članka u časopisu „Variety“ koji je napisao kritičar Oven Gliberman. Naime, kada je pogledao trejler za novi nastavak o Bridžet Džouns, napisao je tekst pod nazivom: „Renée Zellweger: If She No Longer Looks Like Herself, Has She Become a Different Actress?“

„Gledao sam trejler i pomislio: Ona (Rene Zelveger) ne izgleda kao Bridžet Džouns… Poznati, kao i svi drugi, imaju prava da izgledaju kako god žele, ali likovi koje su igrali postaju deo nas. Odjednom sam osetio kao da mi je nešto oduzeto,“ napisao je Gliberman.

 

Šta se u stvari desilo? Glumica se podvrgla plastičnim operacijama, i ne samo da izgleda mlađe, nego ne liči na „sebe“ uopšte. Za autora teksta to znači da ne liči na Bridžet Džouns.

Još je 2014. godine javnost primetila kako Zelveger izgleda prilično drugačije. Društveni mediji su se usijali, mada ne od pozitivnih kritika.

Čini se da se glumica tada vešto nosila sa komentarima: „Drago mi je da narod misli da izgledam drugačije. Živim drugačiji, srećniji, i ispunjeniji život i uzbuđena sam što se to vidi.“

Ipak, iza ove priče stoji nešto mnogo ozbiljnije od toga da li glumica liči na lik onako kako se nama dopada ili ne.

Holivud je surov prema glumicama (više nego prema glumcima). Holivud ne želi da gleda žene kako stare, zato se mnogo glumica podvrgava plastičnim operacijama, piše sajt Quartz.

Mnoge glumice javno su govorile kako im je dosta toga što je njihov izgled pod lupom javnosti. Čak i one koje su „pohvaljene da stare dostojanstveno i lepo“ rekle su kako im je muka od toga – Patriša Arket, Kejt Vinslet, Kejt Blančet, i mnoge druge.

Glumice koje imaju preko 40 godina jedva nalaze interesantne, kompleksne uloge. Olivija Vajld je smatrana starom za ulogu žene Leonarda Di Kaprija u filmu „Vuk sa Vol Strita“, uprkos tome što je devet godina mlađa od njega.

Izgleda da je za tu ulogu bila „savršena“ Megi Robi, koja je 16 godina mlađa od Leonarda. Dalje, Anđelina Džoli je imala 29 godina kada je igrala majku Kolinu Farelu (tada je imao 28 godina), a dvadesetpetogodišnja Dženifer Lourens igra uloge likova koje imaju 40 godina.

Ako postoji problem koji uključuje Rene Zelveger, to nije njena odluka šta će da uradi sa svojim telom. Problem je u industriji koja ograničava izbore svojih ženskih zvezda i kažnjava ih ako pokušavaju da igraju po nepisanim pravilima.

Ironično je da je pre 15 godina jedna od poruka filma „Bridžet Džouns“ bila da je sasvim u redu voleti „nesavršene“ žene, baš takve kakve su. Izgleda da postoje pravila kako „nesavršeno“ treba da izgleda.

bizlife

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori