Neviđenu hemiju na pozorišnim daskama Brodveja nisu mogli da sakriju. Ona je tada još bila u braku, on je bio poznat kao veliki zavodnik, ali njihova ljubav bila je jača od svega. Godine 1994. ozakonili su svoju vezu i sve je bilo idilično idućih 17 godina, dok tragična nesreća sa smrtnim ishodom nije prekinula jednu od najvećih holivudskih ljubavnih priča

Ni danas, osam godina nakon tragične nesreće na skijalištu koja je bila smrtonosna za glumicu Natašu Ričardson, njen suprug, slavni glumac Lijam Nison, nije se oporavio od činjenice da je više nema.

"Nikada se nisam pomirio sa njenom smrću, niti ću. Još uvek, u nekim trenucima, kada čujem da se otvaraju vrata, sam uveren da će sada ući i reći mi nešto", rekao je pre tri godine Nison u emisiji "60 minutes", prisećajući se smrti voljene žene.

A njihova ljubavna priča bila je baš poput filmskih scenarija najromantičnijih filmova. Lijam Nison i Nataša Ričardson upoznali su se 1993. godine na Brodveju, gde su oboje glumili u novoj verziji "Ane Kristi". Hemija između njih nije mogla da se sakrije ni na pozornici, ali nije sve bilo idilično.

"Rad s njim, to što se događalo između nas, ali i medijski napisi o hemiji među nama nisu baš doprinosili mom tadašnjem braku, koji se u to vrijeme raspadao. Sve je to bio loš tajming. Šta mogu reći u svoju obranu? Očigledno sam se jako zaljubila."

foto: Profimedia

Nataša Ričardson tada je još bila u braku s Robertom Foksom, ali šarmu Lijama Nisona, uz čije su se ime povezivale i glumice Helen Miren, Džulija Roberts i Bruk Šilds, nije mogla da odoli. Ubrzo nakon završetka rada na predstavi Nison je otišao u Poljsku, u kojoj je snimao "Šindlerovu listu".

Noć pre njenog 30. rođendana poslao joj je poruku u kojoj je u šali pisalo: "Stižeš me. Puno ljubavi, Oskar." Inače, Oskar je bila njegova uloga u "Šindlerovoj listi", a poruka "stižeš me" aludirala je na to da ga stiže u godinama jer je on bio 11 godina stariji.

Ta poruka je nije impresionirala, pa mu je odgovorila: "Da li mi je poruku poslao prijatelj ili...? Kakav je status naše veze?" Svojom direktnošću ga je osvojila, a tek je kasnije priznao: "Od tog sam trenutka znao da je volim. Pomislio sam - ovo je nešto pravo i istinsko i to moram da čuvam."

Nataša je nakon toga sela u avion i odletela u Poljsku, a u julu 1994. godine su se i venčali. Pesma koja je obeležila njihovo venčanje bila je Van Morisonova "Crazy Love", koju mu je zapravo Nataša otpevala.

'Iza mojih leđa odlazila je na časove pevanja. Ispod nadstrešnice, nakon ceremonije, a pre nego što smo krenuli na zabavu, uzela je mikrofon i počela da mi peva."

Punih 17 godina bili su u srećnom braku, tokom kojeg su dobili dvojicu sinova - Majkla i Danijela - a onda je stigla 2009. godina i porodica je otišla na odmor u kanadski Kvebek, gde su uživali u snežnim radostima. Nataša Ričardson, budući da nije znala da skija, angažovala je instruktora i s njim krenula da uči osnove. U jednom trenutku je, na stazi za početnike, pala i udarila glavom o pod.

Budući da nije nosila zaštitnu kacigu, udarac u levu stranu glave bio je prejak i uzrokovao je pucanje krvnih sudova u mozgu, što se na kraju pokazalo kao fatalna povreda. Lijam Nison požurio je do svoje povređene supruge, koja je u tom trenutku još uvek bila budna i rekla mu: "Srećo, pala sam na snegu."

Iako je hitno prebačena u bolnicu, povrede su bile prejake. Slavna glumica je pala u komu, a doktori su Nisonu rekli kako je ni nekakvo čudo ne može spasiti jer je njen mozak mrtav. Svestan svega, došao je do njenog bolesničkog kreveta, uzeo je za ruku i krenuo nežno da joj govori, rekavši joj da je voli: "Ljubavi moja, nažalost se više nećeš probuditi. Udarac u glavu bio je prejak. Ne znam možeš li da me čuješ, ali imam potrebu da ti sve ovo kažem. Vraćaš se u Njujork i doći će svi tvoji prijatelji i porodica."

foto: Profimedia

Tek naknadno je glumac otkrio da su on i Nataša imali dogovor da, ukoliko jedno od njih završi u komi i vegetira, ovaj drugi će biti dovoljno jak da ugasi sve aparate za održavanje u životu. Lijam Nison je održao obećanje. Aparati su isključeni, a njeno srce, bubrezi i jetra donirani su drugim ljudima.

Tužno je to da je gotovo identični scenario iz stvarnog života Lijam Nison odglumio nekoliko godina ranije, u filmu "Zapravo ljubav" iz 2003. godine. I tamo je njegov lik, po imenu Danijel, izgubio suprugu i slikovito je opisana njegova borba nakon gubitka, kao i odgoj sina.

foto: Profimedia

Tuga zbog gubitka voljene supruge i dalje je prisutna, ali glumac je itekako morao da se potrudi oko sinova, pogotovo starijeg Majkla, kojeg je majčina smrt odvukla u depresiju, ali i zavisnost. Godine 2014. završio je na rehabilitaciji, nakon što je dotakao dno, i upravo to mu je pomoglo da ponovno krene pravim putem.

Ali ni sam Nison nije mogao da se pomiri s njenom smrću, a utehu je pronašao u alkoholu. Kako je otkrio 2014. godine za magazin GQ, s time je prestao 2013. godine.

"Počeo sam da pijem previše, a sve je počelo s njenom smrću. Pio sam jedino pinot noir, nikada me nisu zanimala žestoka pića. Ali onda sam, nakon što sam počeo da dobijam sve više uloga, shvatio da mi to i ne treba."

Otkako je Nataša Ričardson preminula, Lijam Nison se zvanično povezivao tek s PR-om Frejom St. Džonston, ali ta veza je odavno završena. Šuška se, što je i sam priznao, da u njegovom životu napokon postoji neka žena koja mu je vratila veru u ljubav. Za nju je rekao tek da je "neverovatno poznata", ali da ne želi da kaže njeno ime da je ne bi osramotio.

(stil)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori