Pre svega, važno je znati to da nasilje ne mora biti isključivo fizičko!

Sve smo mi, bar jednom za života, bile žrtve nečijeg nasilja. Sve mi i svi mi, kao društvo, o nasilju moramo da naglas da razgovaramo, bez straha i stida,  jer nasilje nije niti sme biti privatna stvar!

Nasilje je zločin i samo bi zločinci trebalo da se plaše i stide. Za početak, to imajte na umu. Zar moram važnost i nužnost rešavanja problema nasilja nad ženama da pravdam surovom činjenicom da je u Srbiji svaka druga žena žrtva nasilja u intimno-partnerskom odnosu?

Moram li da prepričavam strahote koje su mnoge žene pretrpele od svojih partnera ne bi li vam pokazala ozbiljnost ovog problema? Znamo li mi, uopšte, razliku između dozvoljenog i nedozvoljenog ponašanja u intimno-partnerskom odnosu? Znamo li mi, zapravo, šta je nasilje? Pre svega, važno je znati to da nasilje ne podrazumeva isključivo fizičko nasilje. Fizičkom napadu u intimno-partnerskom odnosu uglavnom prethodi mnogo toga, što većina nas obično i  ne tretira kao nasilje.

Stoga, smatram da je važno da sada stvari nazovemo pravim imenom tako što ćemo obuhvatiti sve ono što jeste nasilje a što se često kao nasilje ne predstavlja:

1. Pretnje, prinude ( pretnje da će povrediti vaše bližnje, da će vam oduzeti decu, da će odati vaše lične informacije, preti vam samoubistvom kako ga ne bi ostavile)

2. Ekonomsko zlostavljanje ( sprečava vas da pronađete ili zadržite posao, daje vam nedovoljno novca, traži vam da opravdate svaku paru koju potrošite, primorava vas da molite za novac, oduzima vam vaš novac )

3. Zastrašivanje ( zaplašivanje pogledom, postupcima, vikanje, lomi stvari, uništava vašu okolinu, zlostavljava vaše kućne ljubimce, pokazuje vam oružje )

4. Psihološko i emotivno zlostavljanje ( ignoriše vas, neće da razgovara sa vama, ponižava vas, ismeva, optužuje, kritikuje, psuje, nabija vam osećaj konstantne krivice, naziva vas pogrdnim imenima, ubeđuje vas da ste ludi)

5. Izolacija ( kontroliše šta radite, sa kim se viđate, s kim se dopisujete ili razgovarate, šta čitate, prati vas i uhodi, pretura po vašim stvarima, postavlja vam ultimatume i nameće izbore i koristi ljubomoru kao opravdanje za

svoje ponašanje)

6. Umanjivanje, poricanje i okrivljavanje ( prebacuje odgovornost na vas za svoje nasilničko ponašanje i stoga umanjuje ozbiljnost zlostavljanja, govori da ste vi krivi jer ste ga izazvali, opravdava nasilje alkoholom ili ga jednostavno poriče)

7. Korišćenje dece ( koristi decu za prenošenje poruka, uzmenirava vas, vređa i ponižava pred decom, podržava ih da vas ne poštuju, alimentaciju upotrebljava kao način za pokazivanje moći ili preti da će vam oduzeti decu)

8. Korišćenje muških privilegija ( on donosi sve važne odluke, podseća vas stalno na to da ste žensko i da bi stoga trebalo da radite samo ono što vam on kaže, smatra da ima pravo da se pita za sve što vi radite, govorite ili kako se oblačite i očekuje da pristanete na seks uvek kad on to poželi)

(Izvor podataka: Autonomni ženski centar)

Ukoliko se pronađete bar u jednom segmentu gore navedenih situacija nemojte da se plašite da priznate sebi da se nalazite u krugu nasilja. Postoje ljudi koji vam mogu pomoći da sve prebrodite, prevaziđete i da krenete napred. Najvažnije je da  iz kruga nasilja izađete. To nije nemoguće. Nemojte da se krijete, da ćutite niti da se stidite. Vičite, kažite svima, potražite pomoć jer vaš život i vašu slobodu niko, na ovom svetu, nema pravo da ugrožava.

Nasilnici ne umeju da vole. Nasilnici vrše krivično delo. Nasilnici se ne menjaju, pa čak i onda kada uplakani kleče pred vašim nogama moleći za oproštaj. Nasilje se ne oprašta. Nasilje se prekida. Nasilje mora da se prekine! 
Doživeti razliku između nasilja i ljubavi znači reagovati na svaki vid ugrožavanja sopstvene, ali i tuđe slobode i života. Ne osuđujte vaše prijateljice, majke, sestre, kume, komšinice, poznanice, tetke ili bake koje preživljavaju nasilje. Niko ne voli niti može da uživa u činu sopstvenog zlostavljanja. Biti zarobljena u krugu nasilja znači biti nemoćna i uplašena. Stoga, budimo solidarne, pričajmo o nasilju, osuđujmo ga i ne žmurimo na ono što nas okružuje jer sve smo mi bile ili možemo biti žrtve bilo kog oblika nasilja.

Za početak posetite sajt:

Autonomnog ženskog centra  http://www.womenngo.org.rs/, koji svakako predstavlja jednu od najvažnijih ženskih organizacija koje se bave ovim problemom,

kao i

mreže Žene protiv nasilja http://www.zeneprotivnasilja.net/ koja predstavlja koaliciju specijalističkih ženskih organizacija koje pružaju individualnu podršku ženama i menjaju društveni kontekst radi smanjenja nasilja nad ženama.

Izvor: Cosmopolitan

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori