Radi se o opasnom otrovu za naše telo, a unosimo ga svakodnevno.

Ne samo da je šećer primarni izvor viška kalorija, već najnovija istraživanja pokazuju da stanice rakaupijaju visoko fruktozni kukuruzni sirup, što je još jedan dodatni razlog da ga izbegavamo.

Pre par godina, istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji i Los Anđelesu utvrdili su da stanice tumora gušterače koriste fruktozu za deljenje i reprodukciju, što pobija ranije pretpostavke da su svi šećeri jednaki. Tumorske stanice koje su hranjene glukozom i fruktozom koriste ove šećere na dva različita načina, rekao je istraživački tim.

Njihovi rezultati, koji su objavljeni u časopisu Cancer Research, mogli bi da pomognu da se objasne ranije studije koje su povezivale uzimanje fruktoze sa rakom gušterače, jedne od najsmrtonosnijih oblika bolesti.

“Ovi rezultati pokazuju da stanice raka mogu lako da metaboliziraju fruktozu kako bi povećale proliferaciju”, napisali su  2010. godine dr Entoni Henej i kolege iz UCLA’s Jonsson Cancer Center.

“Oni imaju veliki značaj za onkološke bolesnike kojima je propisana ishrana rafiniranom fruktozom, a pokazuju da smanjenjem unosa rafinirane fruktoze ili prestankom fruktozom tretiranih akcija mogu poremetiti rast raka”, rekao je on.

Amerikanci, puno više nego ljudi u većini drugih industrijalizovanih zemalja, pojedu neverovatnu količinu fruktoze, uglavnom visoko-fruktoznog kukuruznog sirupa, koji je mešavina fruktoze i glukoze, a koristi se uglavnom u gaziranim pićimahlebu i nizu drugih prerađenih namirnica.

Posegnuli ste za jednim keksom, a onda shvatili da ste pojeli celu kutiju?

Gasite žeđ gaziranim sokovima, ali uvek želite da popijete još koju čašu?

Razlog tome nije nedostatak samodiscipline nego vrsta šećera koja se nalazi u većini gotovih proizvoda.

Njegovo ime je glukozno-fruktozni sirup.

Glukozno-fruktozni sirup (High-fructose corn syrup, HFCS) je vrsta kukuruznog sirupa. Proizvodi se na takav način da se uz pomoć enzima deo glukoze pretvara u fruktozu da bi se dobila željena slatkoća. Nastaje mešavina glukoze i fruktoze, koja se zove glukozno-fruktozni sirup.

Proizvođači često koriste glukozno-fruktozni sirup jer je znatno jeftiniji od šećera. Osim toga, HFCS produžuje rok trajanja proizvoda. Naravno da je ovakav aditiv itekako “dobrodošao” u svetu brze hrane.

Glukozno-fruktozni sirup se koristi kao zamena za šećer u mnogim gaziranim pićimasokovima,jogurtimažitaricama pecivima.

Nažalost, kao i mnogi drugi aditivi, glukozno-fruktozni sirup ima razarajuće delovanje na naše zdravlje.

Fruktoza je otrov za naše telo jer je mozak ne doživljava kao hranu.

Izvor: alternativa-za-vas

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori