Možda ste pomislili, zašto bi iko jeo koštice jabuke, kajsije ili višnje kada one sadrže cijanid? One doduše zaista sadrže ovu kontroverznu hemijsku supstancu ali po rezultatima najnovije studije, ove semenke bi mogle biti lek za karcinom kakav smo svi iščekivali.

Količina cijanida koja dovodi do trovanja čoveka je mnogo veća od one koju sadrže koštice. Zato izgleda da bi istraživači trebalo da se fokusiraju na svojstva koštica koje mogu pomoći u borbi protiv raka. 

Tačnije, oni bi svoje istraživanje trebali usmeriti na jedinjenje koje sadrži cijanid – amigdalin. Najnoviji Australijski nalaz pokazuje da svakodnevno konzumiranje velikih količina koštica kajsije može eliminisati karcinom.

Za sada je poznato da amigdalin sadrži četiri molekula: jedan molekul cijanida, dva glukona i jedan benzaldehid. Ono što se dešava u slučaju kancera jeste da kancerogene ćelije žele glukon, te zato privlače jedinjenja amigdalina. Druga dva molekula, benzaldehid i cijanid, uništavaju kancerogenu ćeliju.

Drugim rečima, glukoza je šećerni mamac zbog kojeg kancerogene ćelije privlače amigdalin. Te ćelije su, pak, uništene kada metabolizuju jedinjenja koja oslobađaju benzaldehid i cijanid. Kancerogene ćelije sadrže beta-glukozidazu odnosno enzim koji se ne može pronaći u drugim ćelijama što otključava jedinjenje amigdalina. Ovo omogućava razlaganje smrtonosnih toksina u ćelijama raka.

Zdrave ćelije ne razlažu amigdalin, samo kancerogene ćelije. Većina zdravih ćelija sadrži još jedan enzim koji vezuje cijanid za molekule sumpora i na taj način formira bezopasne cijanate koji se izbacuju putem urina.

Ove koštice neće biti zabranjene sve dok se ne budu promovisale kao lek za rak. Iako je potrebno dodatno istražiti pre nego što se one budu smatrale validnim tretmanom za obolele od karcinoma, ovo je svakako uzbudljiva vest.

Ukoliko bolujete od raka, izbegavajte po svaku cenu šećer bez obzira na terapiju koju primate jer se kancerogene ćelije hrane šećerom.

Webtribune

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori