Zatvor je često praćen nadutošću trbuha i bolom u stomaku pri pražnjenju creva ili nevezano za to. Uzroci zatvora su razni.

Putovanja

Kada putujete, zadnje o čemu želite razmišljati je probava. Većina ljudi ima razvijene navike u ishrani koje odgovaraju njihovim potrebama i održavaju pravilan i uravnotežen rad probavnog sistema. Kada putujete, velika je verovatnoća da ćete jesti hranu na koju vaš organizam nije navikao, što može uzrokovati probavne smetnje. Najvažnije je unositi podjednaku količinu vlakana. Još važnije je da se vaš doručak ne razlikuje previše od uobičajenog, što će vam značajno pomoći da uopšte ne osećate loše varenje.

Pod stresom ste

Stručnjaci ističu da su loše varenje jako često posledica visokog nivoa stresa. Nervni sistem upravlja vašim probavnim sistemom. Visok nivo stresa može poremetiti uravnoteženost digestivnog sistema. Manjak sna i stres često idu zajedno, što je savršen recept za probavne smetnje. S druge strane, stres kod nekih osoba može uzrokovati češće obavljanje velike nužde, au najtežim slučajevima, i proliv. Ako ste često pod velikim stresom, umu i telu će dobro doći neke tehnike opuštanja.

Promene u navikama vežbanja

Ako ste jedan period redovno vežbali, sigurno niste imali problema s radom probavnog sistema. Možda niste imali problema ni pre nego što ste počeli redovno vežbati. Kada prestanete održavati tu naviku vežbanja, nemojte se čuditi ako primetite promene u radu digestivnog sistema. Promene navika mogu narušiti ionako osetljiv sistem za varenje. Već ste upoznati sa svim prednostima redovne vežbe, a bolji rad probavnog sistema je tek jedna od njih.

Trudni ste

Iako veliki broj žena ima problema sa zatvorom u najranijoj trudnoći, neke se s tim problemom nose tokom čitave trudnoće. Trudnoća je promena na koju se telo treba naviknuti. Dok se ne navikne, možete osećati promene u radu digestivnog sistema. Ako ste trudni i osećate probleme s radom varenja, obratite pažnju na namirnice koje jedete. Vaša ishrana treba da bude uravnotežena i zdrava. Izbegavajte sve namirnice za koje ste primetili da uzrokuju probavne smetnje.

Uzimate lekove protiv bolova

Ako ste u poslednjih nekoliko dana uzimali lekove protiv bolova, nemojte se iznenaditi ako osetite probavne smetnje, najčešće zatvor. Lekovi protiv bolova u većini slučajeva uzrokuju zatvor, naročito ako ih ne uzimate često. Pri tome mislimo na intenzivnije lekove protiv bolova koji se često uzimaju nakon zahtevnih hirurških zahvata. Povremeno uzimanje ibuprofena ne bi trebalo da naruši rad vašeg probavnog sistema.

Neadekvatan unos vode

Voda je jako važna za postizanje optimalnog zdravlja, stoga nema razloga da se adekvatan unos vode ne nađe na vašoj listi svakodnevnih navika. Možete unositi zadovoljavajuću količinu vlakana, ali će sve to biti uzaludno ako nećete unositi adekvatnu količinu vode koja omogućava vlaknima prolazak kroz digestivni sistem.

Bolesti štitne žlezde

Ako se ne pronalazite u ničemu od prethodno navedenog, bilo bi dobro da se obratite lekaru jer možda imate problema s radom štitne žlezde. Najčešće je u pitanju hipotiroidizam, odnosno usporen rad štitne žlezde. Pravilno funkcionisanje štitne žlezde je ključno kako bi u telu u svakom trenutku postojala zadovoljavajuća nivo hormona štitne žlezde koji učestvuju u nizu telesnih procesa. Prenizak nivo tih hormona može usporiti probavni sistem.

Hronična stanja

Ako je zatvor dugotrajan i propraćen bolovima, svakako se obratite lekaru. Možda patite od sindroma iritabilnog creva. To je jako čest poremećaj koji može izazvati zatvor ili proliv. Velika je verovatnoća da ćete morati promeniti svoje navike u ishrani i izbaciti namirnice koje ne odgovaraju vašem digestivnom sistemu.

Srećom, rešenja većine probavnih smetnji su jednostavna: jedite uravnoteženo i zdravo, pijte puno vode i unosite vlakna, rastvorljiva i nerastvorljiva. Što se tiče uzimanja laksativa, ne morate ih se plašiti, ali budite pažljivi i umereni. Takođe, uzmite u obzir i namirnice koje imaju prirodno laksativno delovanje.

Izvor: Centar zdravlja

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori