„Neka vaša hrana bude lek. Neka lek bude vaša hrana“ – poruka je Hipokrata (iz IV veka pre nove ere) koji se smatra ocem medicine.

Sirovi med

Med, koji je doslovno pčelinja slina, ima antibakterijska i protivupalna svojstva. Upravo iz tog razloga se med ne može pokvariti. Med je toliko dobar da može ubiti bakterije MRSA. Odličan je izvor minerala, enzima i antioksidanata. Med se može koristiti za ublažavanje opekotina, jačanje imunološkog sistema, ublažavanje rana i negu kože.

Med treba uzimati kod proverenih proizvođača kako ne biste bespotrebno kupovali lažni med. On neće imati gotovo nikakva nutritivna svojstva, a može sadržati i sastojke kao što su laktoza, pirinčani sirup pa čak i antibiotike.

Propolis

Propolis je lepljiva supstanca koju pčele prikupljaju sa pupoljaka i sokova biljaka. Pčele ga koriste za prevenciju bolesti i zaštitu košnice od spoljnih štetnih faktora, kao što su drugi insekti, kiša i nečistoće iz vazduha.

Propolis se često koristi za ublažavanje bolova u grlu i kod kašlja. Takođe se pokazao odličnim za ublažavanje bolova u sinusima i herpesa. U nekim zemljama se često koristi za prevenciju infekcija urinarnog trakta i smanjenje upale. Takođe ima protivupalna i antibakterijska svojstva.

Matična mleč

Matična mleč je bela supstanca koju pčele izlučuju iz žlezda na njihovim glavama. Matična mleč je odličan izvor nutritivnih spojeva. Sadrži masne kiseline, vitamine B grupe (najbolji je izvor vitamina B5), aminokiseline, minerale i proteine.

Matična mleč se često dodaje u proizvode za prevenciju prevremenih znakova starenja. Može pospešiti koncentraciju i pamćenje. Jedina mana matičnog mleča jest ta da je neprijatnog ukusa. Upravo zbog toga ju je najbolje konzumirati u smoothieju ili jogurtu.

Pčelinji polen

Pčelinji polen se koristi za ishranu mladih pčela. To je jedna od najhranjivijih namirnica poznatih čoveku. Sadrži aminokiseline, vitamine B grupe, folnu kiselinu i proteine. Pčelinji polen je zapravo čak 40% samih proteina. To znači da je bolji izvor proteina od većine namirnica životinjskog porekla. Sadrži više aminokiselina od govedine, jaja ili sira.

Važno je da pčelinji polen kupujete od renomiranih proizvođača jer vrlo lako može sadržati štetne pesticide. Sveži i prirodni pčelinji polen treba biti u granulama. Odličan je za sve osobe, nezavisno o starosti i polu.

Pčelinji vosak

Sveće od prirodnog pčelinjeg voska su znatno zdravije i ekološki prihvatljivije od običnih sveća. Kada zapalite običnu sveću, zagađujete vazduh jer su one načinjene od spojeva koji mogu uzrokovati poteškoće u radu jetre, leukemiju i neurološke probleme. Miris veštačkih sveća kojeg udišete može oštetiti pluća, izazvati glavobolju i pogoršati simptome alergija.

Sveće od pčelinjeg voska će pročistiti vazduh u vašem domu. Mogu poboljšati raspoloženje, povećati nivo energije i zdravlje. Sveće od pčelinjeg voska duže gore i otpuštaju ugodniju svetlost.

Izvor: Centar zdravlja

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori