U morskoj soli, uz natrijum hlorid, nalazimo osamdesetak različitih elemenata u tragovima poput kalijuma, magnezijuma i mangana i zato će da učini čuda za vaše zdravlje, kožu i kosu.

Prirodna morska so je zdrava i ima terapijska svojstva, ali pre nego što vam otkrijemo njene prednosti, morate da znate da nastaje prirodnim procesimaisparavanja slane vode, pri čemu svi njeni sastojci ostaju sačuvani. Morska so zahvaljujući preko 80 elemenata u sastavu čudotvorno deluje na zdravlje, kožu i kosu.

Najveća razlika između morske i kuhinjske soli je što kuhinjska, sušenjem na više od 650 stepeni Celzijusa menja svoju hemijsku strukturu, pa ne sadrži potrebne elemente i minerale kao prirodna so.

1. Morska so ima alkalizacijski efekat koji pomaže u balansiranju nivoa kiseline u telu i tako eliminiše potencijalne rizike fatalnih bolesti.

2. Može da ojača imuni sistem, a tada telo postaje otpornije na razne autoimune bolesti poput gripa, alergija i sl.

3. Ima značajne efekte na kardiovaskularni sisitem. Naučnici su dokazali da redovno uzimanje morske soli raspršene u vodi može znatno da smanji nivološeg holesterola u telu. Takođe, drži krvni pritisak pod kontrolom i normalizuje nepravilan rad srca.

4. Metabolički poremećaji, poput dijabetesa, mogu uspešno da se tretiraju i leče morskom soli jer ona pomaže smanjenju nivoa šećera u krvi.

5. Više od 20 odsto natrijuma u našem telu akumulira se u kostima, koje se oštećuju usled nedostatka minerala u krvi i telesnim tečnostima. Dodavanjem morske soli u ishranu možete da izbegnete i da usporite osteoporozu.

6. Morska so je takođe korisna za respiratorni sistem, a minerali i oligoelementi, kao i strukturni delovi algi koje sadrži morska voda pomažu oporavku sluzokože. Morska voda ima blagi antiseptički i antibakterijski efekat, što se pripisuje jonima kalcijuma i magnezijuma.

7. Dobar je izvor kalijuma (koji olakšava funkcionisanje mišićnih vlakana), pa morska so tako blagotvorno deluje na grčeve.

8. Morska so se smatra prirodnim pročišćivačem krvi. Sadrži veliku količinuvitamina C koji deluje kao antioksidans i uništava slobodne radikale. Magnezijum pak omogućava efikasno delovanje antioksidansa. Tako morska so omogućava detoksikaciju ćelija kože apsorbujući sve otrovne materije iz njih.

9. Kako so izvlači toksine iz tela, koža postaje meka i zdrava. Zato kupke s morskom solju mogu da poboljšaju njen tonus. Takva kupka će da podstakne i izlučivanje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, čime se sprečava nakupljanje suvišne tečnosti, pa koža postaje čvršća, glatkija i zdravija.

10. Morska so je puna vitamina i minerala od vitalne važnosti za pravilnuishranu ćelija. Te hranjive materije mogu da poboljšaju ćelijski metabolizam (razmenu materiju i energije), da održavaju tkivo hidratizovanim, da podstaknu cirkulaciju na samoj površini kože i da povećaju snagu ćelijske membrane.

11. Kalcijum pomaže u čišćenju začepljenih pora na koži.

12. Morska so je idealna kao prirodni piling kože jer njena tekstura pomaže da se ukloni gornji sloj mrtvih ćelija kože.

13. Prirodni je lek za masnu kosu. Morska so može da apsorbuje višak ulja iz vaše kose čineći je glatkom i lepom.

14. Uz pomoć mnogih minerala prisutnih u morskoj soli, kosa će da dobiježeljeni volumen, a vaši pramenovi će s lakoćom da poskakuju. Štaviše, morska so može da pruži dovoljno hranjivih materija folikulima, koje će da je učine mekšima.

15. Morska so je izvrsna u borbi protiv peruti. Deluje pravo na kožu i sprečava njenu suvoću.

Izvor:Zadovoljna

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori