Svako ima neki svoj recep, dobijen od majke, tetke, bake. Svako ima neki svoj način. Džem od kajsije godinama spremam onako kako sam učila od svoje bake. Iskreno se nadam da će i moja ćerka nastaviti na ovaj način.

Priprema


  1. Kajsije oprati, očistiti od bilo kakvih tačkica, peckica ili oštećenja na njima. Onda ih prepoloviti i potopiti sa šećerom.

  2. Ostaviti da prenoći, pa sutradan kuvati. Ja kuvam na jakoj vatri uz neprestano mešanje. Po meni je džem gotov onoga momenta kada povučem varjačom po dnu šerpe, a za varjačom ostaje beli trag, odnosno vidi se dno šerpe. Cilj kuvanja na jačoj vatri je da se brže skuva da ostane lepa svetla boja.

  3. Kada skinem sa vatre, ja mešam varjačom još 20 minuta da se boja ne bi promenila. Onda sipam tako toplog u vruće tegle, pa vratim u rernu, potpečem još malo, da se uhvati korica.

  4. Tegle poredjam u odgovarajuću vanglicu, pokrijem ćebetom i ostavim tako utopljene, dok se džem skroz ne ohladi. Onda ih poredjam na odgovarajuće mesto u špajzu.

  5. Uglavnom kuvam u šerpi od 10 kg, s tim što stavim 2.5 kg voća i odgovarajuću količinu šećera. U toj srazmeri, kuvam otprilike 45 minuta do sat vremena.

Posluživanje

Preporučujem što dužu varjaču i neku bluzu dugih rukava. Takodje spremite se posle kuvanja džema da ribate šporet i pločice okolo.

Izvor: Coolinarka

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori