Kreme za sunčanje ne preporučuju se do prve godine. Ako mažete zaštitnu kremu ona obavezno mora da bude namenska - za decu, i bez paraben.

NOVOROĐENČAD i decu do tri godine ne treba izlagati sunčevim zracima, slažu se i pedijatri i dermatolozi. Ali, postoje razmimoilaženja u stavovima stručnjaka oko korišćenja zaštitnih krema.

Jedni tvrde da bebe do šest meseci, pa i do godinu dana ne bi trebalo mazati zaštitnim kremama, pre svega zbog moguće osetljivosti kože na potencijalne alergene u kremama, koje u kombinaciji sa sunčevim zracima mogu da izazovu alergijske promene.

Međutim, s razvojem kozmetologije, na tržištu su se pojavili proizvođači koji nude kreme, koje su kako tvrde, potpuno bezbedne čak i za bebe tek otpuštene sa neonatologije!

Dermatolog i direktor Zavoda za kožne i polne bolesti u Beogradu, primarijus Aleksandar Adamović, kaže da je nepotrebno bebe mazati kremama za sunčanje:

- Bebina koža je još nezrela i neotporna na spoljne uticaje, i ne bi nikako smela da se izlaže sunčevim zracima. Bebe se od sunca štite šeširićima, laganom odećom dužih rukava i nogavica i to je sve što je potrebno.

U epidermu bebine kože, naime, ima manje pigmentnih ćelija (melanocita) i fotozaštita nije efikasna kao kod odraslih. Zaštitne imunološke ćelije, takođe, još ne funkcionišu i osetljivije su na UV zrake, pa štetni zraci lako mogu da prodru u kožu.

Da bebe treba sklanjati od sunca smatra i primarijus dr Branka Sandić, pedijatar u Domu zdravlja "Voždovac":

- Bebe imaju izuzetno osetljivu kožu kroz koju lako prodiru veoma štetni UVA i UVB zraci. Beba je u suštini od sunca zaštićena garderobom, pa su jedini otkriveni delovi lice i deo ruku i nogu. Roditelji koji žele dodatno da zaštite kremom ove delove tela mogu da koriste kreme koje postoje na tržištu, jer su prema standardima proverene i bezbedne.

To važi i za tek rođene bebe, ali samo ako su kreme predviđene za tako malu decu, ako ne sadrže parabene, i parfeme koji su poznati hipoalergeni.

- Najbolje je uzeti kreme od renomiranih proizvođača, iako su skuplje, jer one nude bezbednu zaštitu - kaže dr Sandić.

Odojčad stariju od šest meseci potrebno je mazati kremama sa zaštitnim faktorom SPF 15 ili više, a proizvod mora da ima UVA filter. Pri kupovini zaštitnih krema treba obratiti pažnju da ne sadrže sastojak PABA, jer su mnoga deca osetljiva na njega.

Pre mazanja nove kreme, trebalo bi najpre namazati malu površinu kože i pratiti da se ne pojave osip, crvenilo ili svrab u naredna 24 sata. Tek tada može da se koristi zaštitna krema koja je namenjena bebama.

Krema se nanosi 20 minuta pre izlaska u šetnju, i najbolje je birati vodootporne kreme jer duže mogu da štite kožu, s obzirom na to da se kod malih beba ne preporučuje često mazanje pošto njihova koža lako upija.

Pedijatri mladim roditeljima savetuju da je bolje da sa bebom ne planiraju klasično letovanje. Ako, ipak, odlučite da sa tek rođenom prinovom krenete na more, obavezno se pridržavajte saveta lekara. To podrazumeva da bebu u kolicima izvodite u šetnju rano ujutru, već oko sedam - osam sati. Preporučuju se šetnje pored mora zbog zdravog isparenja iz vode, ali bebu kasnije držite podalje od plaže. 

ŠEŠIRIĆ OBAVEZO

KAKO zaštititi bebu od sunca:

- izbegavajte izlaganje suncu od 10 do 15 sati. Ovo je razdoblje u kojem su sunčevi zraci najjači, pa nanose najviše štete nežnoj bebinoj koži

- obucite bebama tanke pamučne majice i stavite šeširić sa širim obodom

- čak i kada su deca u hladu potrebno je namazati zaštitnu kremu

Izvor: Novosti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori