Ogrebotine na drvenom namještaju, podu ili vratima su rasprostranjena pojava, sa kojom se suočavaju u skoro svakoj kući. U većini slučajeva ogrebotine se mogu odstraniti uz pomoć sredstava koje posjeduje svako domaćinstvo.

Naravno, teško se možemo u potpunosti osloboditi većih ogrebotina, ali načiniti ih manje vidljivim je prilično jednostavno.

Evo nekoliko korisnih metoda za uklanjanje ogrebotina sa drvenog namještaja:

1. Koristimo orahe

Običan orah je jednostavno, a istovremeno i efikasno rješenje za postojeće ogrebotine na drvenom namještaju i podu. Orah treba očistiti i utrljati ga na oštećena mjesta. Nema potrebe da pritiskate jako, prilikom utrljavanja, glavni zadatak – popuniti trag ogrebotine uljima koje sadrži orah. Nakon sušenja, ogrebotine će postati malo primjetne.

2. Mješavina maslinovog ulja i sirćeta

Ova mješavina se lako priprema u kućnim uslovima. Biće potrebno 1/4 šolje 9%-og alkoholnog sirćeta i 3/4 šolje maslinovog ulja. Pripremljenim rastvorom treba prebrisati dio sa ogrebotinama, i na suvo obrisati čistom krpom.

3. Bojimo ogerebotine jodom

Ako je namještaj tamne boje, najlakši i najbrži način – premazati ogrebotine povidon jodom. U zavisnosti od veličine ogrebotina, treba uzeti štapić za uši ili staru četkicu za zube, umočiti u jod i tretirati oštećenu površinu.

4. Majonez

Izvor: uspesnazena

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori