Nebojšina žena umrla je nedugo nakon porođaja zbog problema s bubrezima. Devojčica koju je donela na svet prevremeno je rođena, na samom početku sedmog meseca. Nebojša, koji je morao da se suoči sa gubitkom žene, morao je da brine i o devojčici koja je imala problema zbog prevremnog rođenja i da se suoči sa činjenicom da je sada samo on odgovoran za svoju ćerku.

Nebojša V. (47) iz Beograda bio je u kasnim tridesetim godinama kada je upoznao ženu za koju je odmah znao da je prava.

- To je bila ljubav na prvi pogled, što se kaže. Odmah sam znao da je to to. Oboje smo bili uspešni u karijeri i oboje smo odmah želeli dete. Naravno, trebalo je srediti neke druge stvari pre toga, ali dete smo želeli što pre – priča Nebojša.

Ipak, san o skladnoj porodici brzo se urušio. Nebojšina žena je još tokom trudnoće imala problema sa bubrezima, pa su se doktori usmerili na to da spasu njen život. Ipak, devojčica je rođena prevremeno, u sedmom mesecu trudnoće, teška samo 980 grama. Nebojšina supruga je preminula nedugo posle porođaja.

- Ostao sam sa detetom u čudnoj situaciji. Mnogi moji prijatelji koji su postali očevi pričali su mi da je samo rođenje deteta veliki šok – u kući imate malo biće nesposobno da se stara o sebi koje traži neprestanu pažnju. Teret se odmah osetio bez obzira na to što je dete bilo željeno i bez obzira na pomoć mojih roditelja i sestre – kaže on.

Prvi meseci posle ženine smrti Nebojši su najteže pali. Pošto je mala Milica prevremeno rođena, posete doktorima su postale svakodnevica, a Nebojša je postepeno tonuo u tugu.

- U početku sam „vegetirao“, morao sam da brinem o detetu, da je vodim po lekarima, nisam jeo, nisam spavao, sa 100 kilograma spao sam na 72. Čim sam ostao bez supruge, otvorio sam bolovanje na kome sam proveo pet godina. Iz kuće sam prvi put izašao posle tri meseca, i to me je blizak prijatelj skoro izvukao da prošetamo po kraju. Kada je imala osam meseci, nevoljno sam otišao iz kuće na poslovni put, bez motivacije za bilo šta. Gasio sam se – to danas vidim kad se na sve osvrnem – i dete je bilo jedina slamka spasa koja me je održavala da se ne ugasim potpuno – priznaje on.

Poslovni put u Brisel za njega je bio velika prekretnica. Tek tamo je počeo da se vraća u život.

- U Briselu sam odmah primetio da mi dete nedostaje. I, začudo, tamo sam konačno počeo lepo da spavam – u hotelu, u nepoznatom krevetu. Vratio mi se i apetit. Nakupovao sam joj poklone potpuno operisan od odnosa veličina-težina – jednostavno sam kupio stvari za devojčice. Put u Brisel me je oporavio – tamo sam shvatio da ja sada imam obavezu da budem živ – objašnjava on.

NEIZBRISIVO SEĆANJE

 U tih nekoliko prvih meseci toliko sam potonuo da se pola stvari ne bih sećao da ih nisam zapisao. Još uvek čuvam beležnicu u kojoj sam napisao kada je progovorila prvu reč i koja je to bila, kada je prohodala i slično. Da nisam napisao, ne bih se toga sećao. Ali jasno se sećam jednog događaja. Kada sam se vratio iz Brisela, i otvorio joj kofer s poklonima, ona je ušla u njega i počela da prebira po stvarima. Taj trenutak i taj osećaj bili su neverovatni i njih i dan danas pamtim. Kad se toga setim, osećam se isto kao i tada, taj osećaj ne bledi – kaže Nebojša.

Da bi potpuno mogao da se posveti maloj Milici, Nebojša je angažovao ženu da mu pomaže u kući. Iako su se svi bliski ljudi nudili da mu pomognu, on je hteo da preuzme odgovornost nad svojom ćerkom na sebe.

- U to vreme došlo je i proleće, pa smo ja i moja šmizla počeli da izlazimo u grad u šetnju. Počeo sam da uživam u svakom trenutku sa njom – kaže on.

Posle nekog vremena Nebojša se toliko vezao za ćerku da nije mogao da zamisli da bude odvojen od nje duže od dva dana.

- Postalo mi je nezamislivo da je ne vidim toliko dugo. Naravno, morao sam da je puštam – išla je na putovanja sa bakom i dekom, sa tetkom, ali mi je strašno nedostajala – kaže on.

Bez ikakvog ustručavanja Nebojša je preuzeo dužnosti i oca i majke.

- Nisam hteo da čekam da je nekim stvarima uče babe i tetka. Odlučio sam da od nje napravim snažnu osobu koja može da brine sama o sebi, a da pored toga ostane i nežna, da ostane devojčica. Nikad neću razumeti roditelje koji se odreknu svog deteta. Dete je čisto, nevino biće i tvoje je da ga oblikuješ i brineš o njemu. Ja sam ovo dete želeo. Zabio sam glavu u pesak posle ženine smrti, jer nisam mogao da se izborim sa gubitkom. Svi su više brinuli za mene nego za dete, ali sam morao da se trgnem. Zbog nje – priča ovaj neustrašivi otac.

Nebojša je postao svestan činjenice da njegova ćerka ima samo njega, ako se ne računaju članovi njegove porodice, i odlučio je da je obezbedi za slučaj da se njemu nešto desi.

- Postao sam svestan činjenice da sam smrtan, da u treptaju oka mogu da umrem, pa sam počeo da obezbeđujem njenu budućnost. Babe i dede su matori, a moja sestra, koja bi sigurno preuzela brigu o njoj, ima svojih dvoje dece. O sebi sam počeo da razmišljam kao o nekome čiji je život pretvoren u funkciju. Moja funkcija je bila da usmerim svoje dete, da ga odgajim i da joj nadoknadim gubitak s kojim je zakoračila u svet – objašnjava on.

Nebojša, čija je karijera bila u usponu u trenutku smrti njegove žene, svesno se odrekao napredovanja da bi mogao da bude uz svoju ćerku.

- Tu nije imalo šta da se bira. Odmah sam znao šta mi je prioritet. Potpuno sam se posvetio njoj, išli smo na letovanja, na zimovanja, provodili se udvoje. Stizao sam na sve njene priredbe, na roditeljske sastanke, pažljivo je slušao kad mi priča. Davao sam sve od sebe da ne oseti nedostatak jednog roditelja – da oseti moje prisustvo, moju zainteresovanost, moju ljubav – kaže on.

Danas Milica ima osam i po godina i ide u drugi razred osnovne škole, a on se, kako sam kaže, trudi da joj bude i otac i majka. 

- Mi imamo poludrugarski odnos. Ja sam staromodan čovek i smatram da podela na roditelje i decu treba da postoji, ali da sa detetom treba uspostaviiti i prijateljski odnos. Zajedno smo čitali bajke i priče i uvek sam bio iskren sa njom. Ona zna šta se desilo sa njenom majkom, objasnio sam joj sve i ne dopuštam da sebe krivi za maminu smrt, ali mora da zna za nju. Ipak, treba pokazati i autoritet – mora se znati koja je granica, jer je to u njenom interesu. U suprotnom stvari lako mogu da se otrgnu kontroli – objašnjava on.

Uz sve obaveze oko ćerke, Nebojša je lečio i sebe. Odlučio je da se obrati psihologu i da raščisti haos koji ga je zadesio.

- Ja sam odrastao u porodici u kojoj su svi veoma vezani jedni za druge. Kada me neko pita jesam li preboleo, ja mu kažem da ne može da se preboli neko koga si voleo – ja ni svog dedu koji je umro 1984. nisam preboleo. A sada, posle gubitka žene, shvatio sam da mi je bila potrebna pomoć. Otišao sam kod psihijatra, vrhunskog stručnjaka, koja je specijalizirala situacije porodičnih gubitaka. Morao sam sebe da „prepakujem“, da ostavim ljude koji pripadaju prošlosti u prošlosti. Ali to ne znači da su oni zaboravljeni – kaže on.

Prvih godinu dana Nebojša nije ni pomišljao na to da pokuša da nađe ljubav. Tek godinu i po dana od ženine smrti počeo je da se viđa sa ženama.

- Ja nisam navikao da budem sam, a možda sam se i plašio da budem sam, pa sam ušao u vezu sa ženom koja baš i nije bila za mene. Pošto nismo bili jedno za drugo, brzo smo prekinuli vezu. Nakon toga sam shvatio da ništa nije sigurno, pa sam bio u nekoliko kraćih vezica, bez pritiska i obaveza – priča on.

Ženu sa kojom je već tri godine u vezi upoznao je sasvim slučajno.

- Ni u jednoj ženi s kojom sam bio nisam tražio kopiju svoje žene. Tražio sam samo osobu koja će da mi odgovara. Nas dvoje imamo sličnu životnu priču. I Nataša je samohrana majka desetogodišnje devojčice. Kad sam to saznao, odmah sam joj ponudio svoju pomoć. Prvo smo bili prijatelji, a onda smo se malo više zbližili. Odgovara mi ona, dopunjujemo se. Ona je popunila prazna mesta u mom i ćerkinom životu, a njeno dete je u meni dobilo očinsku figuru. Posebno mi je drago što su se naše devojčice lepo združile i što se vole. Sa Natašom ponovo imam osećaj potpune porodice – kaže Nebojša.

Izvor: Blic

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori